Uwielbiam to ciasto z kilku powodów. Przede wszystkim jest bardzo łatwe w wykonaniu, ekspresowe i co najważniejsze zawsze wychodzi pyszne (miękkie i pulchne).
Składniki:
1 szklanka maślanki
2 jaja
2 ½ szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 kg świeżych owoców lub mrożonych
1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie)
tłuszcz
wiórki do formy
Wykonanie:
Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej i dodajemy kolejno resztę składników. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy wiórkami, po czym wlewamy ciasto i na nim układamy owoce. Z ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości tortownicy i nakrywamy owoce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz