Pasta z serka topionego

Mój eksperyment śniadaniowy z tradycyjnym serkiem topionym. Pasta wyszła pyszna :)

Trochę ciekawostek i historii dot. serków topionych:

Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber w 1911r. w Szwajcarii. (źródło: www.seromaniacy.pl)


Składniki:

4 serki topione
25 dag chudej szynki
1 czerwona papryka
1 pomidor
sól, pieprz
szczypiorek

Wykonanie:

Paprykę, pomidora, szynkę zmielić i połączyć z serkiem topionym. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i posypać szczypiorkiem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Cudowna! Idealna do swojskiego chleba :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń