Trochę ciekawostek i historii dot. serków topionych:
Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber w 1911r. w Szwajcarii. (źródło: www.seromaniacy.pl)
Składniki:
4 serki topione
25 dag chudej szynki
1 czerwona papryka
1 pomidor
sól, pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
Paprykę, pomidora, szynkę zmielić i połączyć z serkiem topionym. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i posypać szczypiorkiem.
Cudowna! Idealna do swojskiego chleba :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl