Pigwówka, skolimówka- nalewka z pigwy

Pigwówka, lub inaczej zwana skolimówka jest to słodka nalewka z owoców pigwy, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządza się nią w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem.
Ciekawa jestem jak będzie smakować, jeszcze kilka dni i będę próbować :)



Składniki:

2 kg owoców pigwy
2 litry spirytusu
1 litr wódki
2 szklanki wody
2 szklanki cukru

Wykonanie:

Owoce umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Wlać wódkę i spirytus – po czym odstawić w chłodne miejsce na miesiąc (od czasu do czasu ruszając słojem). Gotową nalewkę przefiltrować przez płótno.

Domowy Wyrób

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Oj dla rozgrzania i zdrowotności idealna ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń