Dynianka- zupa dyniowa z pyzami

Sezon dyniowy trwa :) Dziś pożywna zupka z dyni z ziemniaczanymi pyzami.



Składniki:
1 kg dyni
1 szklanka mleka
1 kg ziemniaków
1 jajo
5 łyżek mąki
sól , pieprz i cukier

Wykonanie:

Dynie obieramy, kroimy w grubą kostkę, następnie zalewamy ją jedną szklanką osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.

W międzyczasie obieramy 1 kg surowych ziemniaków i ścieramy na tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Następnie wyciskamy wodę z ziemniaków przez lnianą ściereczkę, dodajemy jedno jajo, mąkę i dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Dyniankę ponownie zagotowujemy i wrzucamy małe pyzy. Gotujemy 15 minut, zalewamy mlekiem i doprawiamy.

Dodatkowo- dla bardziej wyrazistego smaku do zupy można dodać omastę z cebulką.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz