Rosolnik- tradycyjna zupa rosyjska

Rosolnik to tradycyjna zupa rosyjska z dodatkiem kiszonych ogórków. Tradycyjnie podawana z ryżem lub kaszą jęczmienną. Przepis ze starego zeszytu :)



Składniki:

0,5 kg Rostbefu wołowego
1 kalarepka
1 marchew
1 pietruszka
½ selera z liściem
2 ogórki kiszone z ½ szklanką wody z ogórków
2 ząbki czosnku
Pieprz ziołowy , sól

Wykonanie:

Mięso dokładnie opłukać i zalać 1 i ½ litra wody, posolić i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Włoszczyznę oczyścić, pokroić- następnie włożyć do zupy i gotować jeszcze 25 minut. Dodać obrane, drobno pokrojone ogórki kiszone. Następnie dolać wodę z ogórków, doprawić do smaku i podawać z ziemniakami lub tradycyjnie z kaszą manną lub ryżem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz