Kapusta zasmażana na soku buraczanym

Jako dodatek do obiadu zazwyczaj przyrządzam surówkę ze świeżych warzyw (głównie w okresie letnim), a w zimie oczywiście korzystam ze swoich zapasów zimowych w postaci przetworów. Często jednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i mięsa znajduje się pyszna kapusta zasmażana. Tradycyjnie w przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis.



Składniki:
1 mała główka kapusty
½ szklanki soku buraczanego
½ szklanki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Cukier
Sól
Pieprz

Wykonanie:

Kapustę oczyścić, poszatkować, włożyć do garnka i zalać sokiem buraczanym. Następnie posolić do smaku i gotować pół godziny. Kapustę wymieszać, dodać masło, śmietanę, mąkę i cukier do smaku. Smażyć na wolnym ogniu pół godziny, ciągle mieszając.

Tradycyjna Kuchnia