Chappati - placki indyjskie

Capati, czapati lub chapati są to okrągłe cienkie placuszki z ciasta z mąki razowej (ja używam pełnoziarnistej), podstawa kuchni w południowej azjatyckiej (oraz wschodniej Afryki). Używane zamiast sztućców do nabierania potrawy.



Składniki:
 45 dag mąki pełnoziarnistej
 2 łyżeczki soli
 10 dag masła lub margaryny
 1 szklanka jogurtu

Wykonanie:
Wymieszać mąkę z masłem, dodać resztę składników i zagnieść dokładnie ciasto.



Uformować wałek, pokroić w plastry i lekko rozwałkować.



Placki ułożyć na natłuszczonej blasze i piec 15 minut w temperaturze 200°C. Placki obrócić po 10 minutach i dopiec. Jeszcze ciepłe posmarować masłem.

Tradycyjna Kuchnia

Related Posts:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz