Babka sojowa

Bardzo prosta i pyszna babka sojowa. Wyśmienicie smakuje z masełkiem lub domową konfiturą.



Składniki:

1/3 szklanki soi
1 szklanka mąki tortowej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
20 dag masła
12 gram proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy
papier do pieczenia
sól do smaku

Wykonanie:

Soję namoczyć  przez parę godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. Masło utrzeć na puch i stale dodawać po łyżce masy sojowej. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i połączyć z masą sojowo -maślaną, aromatem, mąkami i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i połączyć delikatnie z masą. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.



Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Babka sojowa? Nigdy jeszcze takiej nie widziałam. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń