Babka sojowa

Bardzo prosta i pyszna babka sojowa. Wyśmienicie smakuje z masełkiem lub domową konfiturą.



Składniki:

1/3 szklanki soi
1 szklanka mÄ…ki tortowej
¾ szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
20 dag masła
12 gram proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy
papier do pieczenia
sól do smaku

Wykonanie:

SojÄ™ namoczyć  przez parÄ™ godzin, nastÄ™pnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. MasÅ‚o utrzeć na puch i stale dodawać po Å‚yżce masy sojowej. Żółtka utrzeć z poÅ‚owÄ… cukru pudru i poÅ‚Ä…czyć z masÄ… sojowo -maÅ›lanÄ…, aromatem, mÄ…kami i proszkiem do pieczenia. BiaÅ‚ka ubić na sztywno z resztÄ… cukru i poÅ‚Ä…czyć delikatnie z masÄ…. Przelać do foremki wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni okoÅ‚o 50 minut.



Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Babka sojowa? Nigdy jeszcze takiej nie widziałam. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń