Fasolka a'la po bretońsku

Fasolka duszona, z dodatkiem pieczeni, kapusty, marchwi - idealna na syty, jesienny obiad!



Składniki:

¾ szklanki białej fasolki,
3 szklanki wody,
30 dag pieczeni,
1 główka białej kapusty (mała),
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
koncentrat pomidorowy,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
liść laurowy
natka pietruszki.

Wykonanie:

Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Warzywa opłukać, obrać, drobno posiekać i razem z pokrojoną pieczenią, ułożyć w rondlu warstwami. Podlać odrobiną wody z przyprawami i dusić powoli do miękkości warzyw. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy ( mała puszeczka), fasolkę, całość zagotować i posypać posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz