Składniki:
½ kg mięsa mielonego wieprzowego
½ kg mięsa mielonego wołowego
3 jajka
5 ząbków czosnku
¾ szklanki bułki tartej
½ szklanki wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do formy
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić wzdłuż na połówki. Mięso mielone wyrobić z wodą, olejem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami do smaku. Wyrobić dokładnie masę ręką, przełożyć połowę masy mięsnej do formy wysmarowanej olejem, obłożyć połówkami jajek.
Następnie przykryć drugą połową mięsa i wygładzić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut.
W razie potrzeby podlać wodą lub rosołem z kostki. Po upieczeniu pokroić w grube plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz