Eklerki- bułeczki ptysiowe z kremem malinowym

Eklerki z kremem, tym razem malinowym. Mniaaam !



Składniki na bułeczki:

1 szklanka wody
½ kostki masła
1 ¾ szklanki mąki
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól do smaku
papier do pieczenia

Składniki na krem malinowy:

śmietanka w proszku  „śnieżka”
200 ml mleka
20 dag malin
2 łyżeczki żelatyny
15 dag cukru pudru
1 białko jaja

Wykonanie kremu malinowego:

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, a śnieżkę ubić według opisu na opakowaniu. Maliny przetrzeć , dodać białko jaja i cukier- następnie dokładnie ubić mikserem. Ubitą śmietankę wymieszać z malinową masą i rozpuszczoną wcześniej żelatyną.



Wykonanie bułeczek:

Zagotować w garnku wodę ze szczyptą soli i masłem. Następnie wsypać na wrzątek mąkę i mieszać energicznie (aby nie było grudek) około 10 minut na bardzo małym ogniu. Schłodzone ciasto utrzeć z jajkami, solą do smaku na puch. Układać łyżką w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na 25 minut. Po upieczeniu bułeczki przekroić ostrym nożem na pół i napełnić kremem malinowym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz