Składniki na ciasto:
20 dag mąki tortowej
14 dag masła
8 dag cukru pudru
2 jajka
4 łyżeczki rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 dag jabłek
Składniki na masę serową:
25 dag tłustego białego sera
5 dag masła
8 dag cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie budyniu waniliowego
6 dag gęstej śmietany
1 cukier waniliowy
1 żółtko do smarowania ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie obrać jabłka i drobno posiekać. Ciasto rozwałkować, przenieść na przygotowaną blachę i podpiec na złoto.
Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy.
Następnie całość ucierać około 20 minut na jednolitą masę.
Na podpieczonym spodzie wyłożyć jabłka, a na nie masę serową, którą smarujemy rozmąconym jajkiem ze z łyżką śmietany. Włożyć torcik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz