Chlebek z otrębami

Jak już wspominałam pieczywo domowe uwielbiam najbardziej. Co powiecie na dzisiejszą propozycje?

Pamiętajcie o odpowiednim doborze mąki do danego typu wypieku - Mąka chlebowa (750) niski stopień jej przemiału sprawia, że najczęściej stosuje się ją do różnego rodzaju wypieków.

 

Składniki:

40 dag mąki
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
10 dag żytnich otrąb (mogą być pszenne)
1 ½ szklanki mleka
2 łyżki kminku
olej do formy

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, 4 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami maki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, sól, otręby, kminek i resztę mleka. Całość starannie wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem, po czym ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Podrośnięty chlebek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz