Zupa pomidorowo- dyniowa

Połączenie dwóch pysznych tradycyjnych zup polskich- dyniowej i pomidorowej z dodatkiem zielonego groszku.



Składniki:

30 dag miąższu dyniowego,
1 cebula,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 puszka zielonego groszku,
5 ziemniaków,
1 łyżka masła,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
mielona ostra papryka do smaku,
szczypiorek.

Wykonanie:

Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane pokrojone ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie zupę połączyć z przecierem pomidorowym, groszkiem i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać na talerze, posypać szczypiorkiem i ewentualnie zaciągnąć śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz