Składniki:
400 ml maślanki
50 ml wody
1 łyżka octu
200 gram mąki kukurydzianej lub żytniej
200 gram mÄ…ki pszennej
250 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki siemienia lnianego
25 gram drożdży
sól do smaku
papier do pieczenia
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letniÄ… wodÄ™, zaciÄ…gnąć mÄ…kÄ… i odstawić rozczyn w ciepÅ‚e miejsce na pół godziny. W miÄ™dzy czasie połączyć wszystkie skÅ‚adniki na chleb. NastÄ™pnie dodać rozczyn, dokÅ‚adnie wyrobić ciasto rÄ™kÄ… i odstawić na okoÅ‚o 1 ½ godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, przeÅ‚ożyć ciasto do formy wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz