Chleb kukurydziano- pszenny

Kolejna propozycja domowego pieczywa- tym razem z połączenie mąki kukurydzianej i pszennej.



Składniki:

400 ml maślanki
50 ml wody
1 łyżka octu
200 gram mąki kukurydzianej lub żytniej
200 gram mÄ…ki pszennej
250 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki siemienia lnianego
25 gram drożdży
sól do smaku
papier do pieczenia

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letniÄ… wodÄ™, zaciÄ…gnąć mÄ…kÄ… i odstawić rozczyn w ciepÅ‚e miejsce na pół godziny. W miÄ™dzy czasie poÅ‚Ä…czyć wszystkie skÅ‚adniki na chleb. NastÄ™pnie dodać rozczyn, dokÅ‚adnie wyrobić ciasto rÄ™kÄ… i odstawić na okoÅ‚o 1 ½ godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, przeÅ‚ożyć ciasto do formy wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz