Karp w sosie własnym na zimno

Uwielbiam tradycyjnego, polskiego karpia. W ten sposób podany smakuje naprawdę wyśmienicie.



Składniki:

1 ½ kg karpia
2 marchewki
1 cytryna
2 cebule
15 dag rodzynek
3 goździki
10 dag pierników
sól do smaku
cukier do smaku
liść laurowy

Wykonanie:

Karpia dobrze oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Litr wody zagotować z małą ilością soku z cytryny, cukrem, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, marchewką pokrojoną w plasterki, liściem laurowym i goździkami i rodzynkami.



Do tego wywaru wrzucić karpia i gotować około 20 minut.



Gdy karp będzie miękki, dodać zmielone pierniki i gotować jeszcze przez 5 minut.



Kawałki karpia ułożyć na półmisku, polać sosem w którym się gotował. Podawać na zimno.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz