Składniki:
20 dag makaron świderki
20 dag pieczarki
20 dag szynka wędzona/ kiełbasa
przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały
5 dag ser żółty / starty
1 szt cebula biała
3 zÄ…bki czosnek
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
3 łyżki masło
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić.
Następnie naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron. Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać .
Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Bardzo lubie dania na szybko.
OdpowiedzUsuńA jak z makaronem, to biore w ciemno!
:)