Włoskie risotto na winie wytrawnym z grzybami- prosty przepis

Tajemnica dobrego risotto tkwi w cierpliwości w jego przygotowania. Dolewamy, mieszamy, dolewamy, mieszamy i tak w kółko... Ale warto !



Składniki:

1 – 1 i ¼ szklanki ryżu
2-3 kieliszki wina wytrawnego
3 szklanki rosołu (lub warzywnego wywaru)
½ szklanki suszonych grzybów
5 dag sera żółtego- najlepiej parmezan
1 cebula
½ seler
2 marchewki
1 pietruszka
Ketchup kilka kropel
olej do smażenia warzyw
łyżka masła
Sól, pieprz
Czosnek do smaku

Wykonanie:

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić do miękkości.
Na patelni roztopić masło i wsypać ryż, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilkę poczekać aż ryż go wchłonie. Następnie dolewać po chochelce bulionu ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, dolać następną chochelkę… i tak powtarzać czynność do wykorzystania całego bulionu.
Gotowy ryż wymieszać z warzywami i ketchupem, doprawić do smaku , solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i wywarem grzybowym. Gorącą masę wyłożyć na półmisek i posypać startym żółtym serem.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Risotto-coś pysznego :)

    Zapraszam do udziału w konkursie:http://alterations-passion.blogspot.com/2015/01/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń