Wiśniowy torcik z bułek

Pyszny i szybki deser. W zależności od sezonu, można śmiało zastosować inne owoce.



Składniki:

½ kg wiśni bez pestek
4 suche bułeczki
3 jajka
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
2 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki namoczyć w mleku, a w międzyczasie utrzeć masło z cukrem, wbić jajka i wsypać cynamon. Następnie wymieszać z odciśniętą bułką, utrzeć wszystkie składniki na jednolitą masę i wsypać wiśnie. Formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać masę do formy. Upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut, a po upieczeniu posypać cukrem-pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze: