Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak.
Składniki:
½ kg kości
75 dag buraczków ćwikłowych
5 grzybów suszonych
1 łyżka powidła śliwkowego
1 cebula
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
1 szklanka kwasu buraczanego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku, a grzybki umyć i namoczyć. Kości zalać zimną wodą (około 2 litry) i gotować razem z grzybkami, następnie wywar przecedzić. Grzybki pokroić i włożyć do czystego wywaru . Upieczone buraczki obrać, zetrzeć na grubej tarce i dodać do wywaru razem z powidłem. Cebulę drobniutko pokroić, usmażyć złociście na smalcu razem z mąką. Dodać do wywaru, wlać kwas buraczany i przyprawić do smaku. Całość zagotować (uważać żeby nie przegotować) i podawać np. z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz