Jarskie cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem

Kilka faktów i ciekawostek:
SkÄ…d sos beszamelowy?  ZostaÅ‚ rzekomo wymyÅ›lony przez francuskiego wysokiego urzÄ™dnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. UtarÅ‚o siÄ™ przekonanie, że ten przepis powinien znać każdy, kto chce zgÅ‚Ä™bić tajniki sztuki kulinarnej. Sos beszamelowy to podstawa wielu klasycznych potraw.

Cannelloni czyli tradycyjny francuski makaron zostaÅ‚ wymyÅ›lony przez Nicola Federico w Neapolu w 1907 roku, podczas pracy w restauracji La Favorita w Sorrento. PoczÄ…tkowo nazywany byÅ‚ strascinati, ale swojÄ… popularność zyskaÅ‚ później, już pod nazwÄ… cannelloni.


Składniki:

1 opakowanie rurek cannelloni
1 kg szpinaku
20 dag twarogu
2 jajka
10 dag żółtego sera
Sól
Pieprz
TÅ‚uszcz do formy

Na sos beszamelowy:

1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 szklanki mleka
10 dag startego sera
Sól
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Makaron ugotować wedÅ‚ug opisu na opakowaniu. Szpinak ugotować przez parÄ™ minut w osolonym wrzÄ…tku,  odcedzić, odsÄ…czyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem, jajkami, startym żółtym serem, doprawić do smaku solÄ… i pieprzem (ewentualnie czosnkiem). Ugotowane rurki nadziewać farszem, uÅ‚ożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tÅ‚uszczem. 
Przygotowanie sosu:

Mleko zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką- ciągle mieszając (uważać aby mąka się nie zarumieniła jak na zasmażkę). Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić solą.
Sosem polać faszerowany makaron i posypać startym serem. Zapiec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia sera.



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz