Kilka faktów i ciekawostek:
Skąd sos beszamelowy? Został rzekomo wymyślony przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Utarło się przekonanie, że ten przepis powinien znać każdy, kto chce zgłębić tajniki sztuki kulinarnej. Sos beszamelowy to podstawa wielu klasycznych potraw.
Cannelloni czyli tradycyjny francuski makaron został wymyślony przez Nicola Federico w Neapolu w 1907 roku, podczas pracy w restauracji La Favorita w Sorrento. Początkowo nazywany był strascinati, ale swoją popularność zyskał później, już pod nazwą cannelloni.
Składniki:
1 opakowanie rurek cannelloni
1 kg szpinaku
20 dag twarogu
2 jajka
10 dag żółtego sera
Sól
Pieprz
TÅ‚uszcz do formy
Na sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 szklanki mleka
10 dag startego sera
Sól
2 jajka
10 dag żółtego sera
Sól
Pieprz
TÅ‚uszcz do formy
Na sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 szklanki mleka
10 dag startego sera
Sól
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Szpinak ugotować przez parę minut w osolonym wrzątku, odcedzić, odsączyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem, jajkami, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie czosnkiem). Ugotowane rurki nadziewać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Wykonanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Szpinak ugotować przez parę minut w osolonym wrzątku, odcedzić, odsączyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem, jajkami, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie czosnkiem). Ugotowane rurki nadziewać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Przygotowanie sosu:
Mleko zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką- ciągle mieszając (uważać aby mąka się nie zarumieniła jak na zasmażkę). Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz