Buraczki na ciepło zasmażane do obiadu

Pyszne i zdrowe- idealne jako dodatek do obiadu.
Polecam sposób podania jak na zdjęciu (czyli w wydrążonym, ugotowanym buraku)- prezentuje się wyśmienicie.



Składniki

75 dag buraczków ćwikłowych
3 jabłka
¾ szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka masła
1/3 szklanki gęstej śmietany
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Buraczki ugotować do miękkości, przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jabłka obrać i zetrzeć tak jak buraczki, następnie włożyć razem do garnka z wrzącym mlekiem, oprószyć mąka i zagotować. Smażyć przez chwilę na wolnym ogniu z masłem aż całość się zagęści, po czym wymieszać buraczki ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i podawać do obiadu z mięsem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz