Owsiane markizy

Kruche, pyszne, owsiane ciasteczka z kokosowÄ… polewÄ… :) 



Składniki na ciasto:

45 dag mÄ…ki tortowej
30 dag masła
23 dag płatków owsianych
4 Jajka
2 cukry waniliowe

Wykonanie Ciasta:

Płatki owsiane zrumienić na 2 łyżkach masła.


NastÄ™pnie zagnieść ciasto z resztÄ… masÅ‚a, mÄ…kÄ…, cukrami i jajkami. 


Ciasto rozwałkować i wycinać sercową foremką ciasteczka.

 

 UkÅ‚adać na pergaminie. 


Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. 


Po upieczeniu przełożyć masą kokosową i polać polewą.


Składniki na masę kokosową:

1/3 szklanki śmietanki kremówki220 gram serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
½ szklanki wiór wiórków kokosowych

Wykonanie masy kokosowej:

Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier i jeszcze raz ubić, dodać serek mascarpone z wiórkami i połączyć składniki.



Składniki polewy:

125 ml mleczka kokosowego
125 gram czekolady deserowej

Wykonanie polewy:

Mleczko zagotować, zalać poÅ‚amanÄ… czekoladÄ™, 


mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.


Przed smarowaniem ciasteczek schłodzić w lodówce.


POLECAM INNE PRZEPISY WALENTYNKOWE

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, dodaje do wypróbowania! Pozdrawiam, Daria z http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń