Składniki:
40 dag kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
3 jaja
1 łyżka masła
15 dag mÄ…ki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
Wykonanie:
Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, odcedzić, następnie zalać gorącym mlekiem i na bardzo wolnym ogniu gotować około 15 minut. Ostudzić, wbić jaja, dodać obie mąki, masło doprawić do smaku i wrzucić pokrojoną natkę pietruszki.
2 szklanki mleka
3 jaja
1 łyżka masła
15 dag mÄ…ki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
Wykonanie:
Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, odcedzić, następnie zalać gorącym mlekiem i na bardzo wolnym ogniu gotować około 15 minut. Ostudzić, wbić jaja, dodać obie mąki, masło doprawić do smaku i wrzucić pokrojoną natkę pietruszki.
Z przygotowanego ciasta zrobić wałek na stolnicy, odcinać nożem kopytka i wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Podawać z sosami lub polane klarowanym masłem.
bardzo fajne kluchy :) A dodatkowo z kaszy jaglanej bardzo zdrowej :)
OdpowiedzUsuń