Składniki:
mleko 1/8 litra
woda 1/8 litra
1 szt jajko
12 dag mąka pszenna
słonina 1 kawałek
6 szt parówki
6 plasterków ser żółty
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajko ubić, dodawać po trochę mąki i mleko zmieszane z wodą, następnie posolić do smaku. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować słoniną, po czym smażyć cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku położyć połówki parówek, przykryć plastrem sera żółtego, zawinąć z dwóch stron naleśnik a następnie zwinąć w wałek. Zrumienić ze wszystkich stron na oleju.
Przepis sprawdzony, dzięki! :-) Polecam tez inny sposób - parówkę owijamy naleśnikiem ( w rulon ), następnie obtaczamy go w jajku, bułce tartej, a potem smażymy z 2 stron. Można podawać do różnego rodzaju sałatek. Samo danie jest sycące.
OdpowiedzUsuń