Pyszny, kilkuwarstwowy przekładaniec, będący połączeniem kilku ciast tj: ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ jasne ciasto ucierane.
Wymaga niewątpliwie trochę pracy, ale efekt jest imponujący!
Składniki na ciasto:
7 jajek
1 margaryna
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia
2 łyżki kakao
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy
Wykonanie ciasta:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać resztę składników bez kakao cały czas ucierając. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę, lekko wymieszać, podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać dwie łyżki kakao i jeszcze raz wymieszać. Ciemne ciasto wylać na przygotowaną formę.
Składniki na ciasto kokosowe:
4 jaja
¾ szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 jabłek
Wykonanie ciasta kokosowego:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia
Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane,
Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut.
Składniki na polewę:
4 łyżki cukru pudru
10 dag chałwy
3 łyżki mleka
5 dag margaryny
4 łyżki cukru pudru
10 dag chałwy
3 łyżki mleka
5 dag margaryny
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki zagotować, polać placek, posypać pokruszoną chałwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz