Przekładaniec kokosowy z chałwą i jabłkami

Pyszny, kilkuwarstwowy przekładaniec, będący połączeniem kilku ciast tj: ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+  jasne ciasto ucierane.

Wymaga niewątpliwie trochę pracy, ale efekt jest imponujący!


Składniki na ciasto:

7 jajek
1 margaryna
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia
2 łyżki kakao
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Wykonanie ciasta:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać resztę składników bez kakao cały czas ucierając. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę, lekko wymieszać, podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać dwie łyżki kakao i jeszcze raz wymieszać. Ciemne ciasto wylać na przygotowaną formę.


Składniki na ciasto kokosowe:

4 jaja
¾ szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 jabłek

Wykonanie ciasta kokosowego:

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia
Składanie placka:


Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane, 


Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut.


Składniki na polewę:

4 łyżki cukru pudru
10 dag chałwy
3 łyżki mleka
5 dag margaryny

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki zagotować, polać placek, posypać pokruszoną chałwą.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz