"Cycki murzynki" - w wersji bananowej

To ciasto zapewne każdy z Was zna :) Zarówno wyglÄ…d jak i smak wbija siÄ™ w pamięć. 
Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :)



Składniki:

20 dag margaryny
2 szklanki cukru pudru
3 jaja
2 szklanki mÄ…ki tortowej
1 szklanka musli
2 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka suszonej żurawiny
6 dużych dojrzałych bananów
Wiórki kokosowe
TÅ‚uszcz o posmarowania blachy

Składniki na krem bananowy:

4 banany
½ litra Å›mietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietany fix ( usztywniacz do śmietany)

Wykonanie kremu bananowego:

Banany rozgniatamy widelcem, a schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami, mieszamy dokładnie z rozgniecionymi bananami.

Składniki na polewę czekoladową:

½ kostki margaryny
3 łyżki cukru
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
1 łyżka kakao

Wykonanie polewy czekoladowej:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Pozostałe składniki:
1 opakowanie biszkoptów
50 ml wódki
rodzynki

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.


Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku i polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową. Całość wkładamy do lodówki.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Słyszałam o tym cieście, ale nigdy jeszcze go nie robiłam. Ta wersja bananowa bardzo mi się podoba, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń