Gruszki w syropie własnym z borówkami

Słodki owocowy deser na każdą porę roku :)

Kilka ciekawostek na temat tego "pięknego" owocu :)

Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na deser, potrafią rozbudzić ukryte namiętności. Wpływają także pozytywnie na naszą koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru. (źródło: http://www.tesco.pl/smaczna-strona)

gruszki z borówkami



Składniki:

4 gruszki
10 dag cukru
½ litra wody
120 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 słoiczek borówek

Wykonanie:


Wodę zagotować z cukrem, włożyć umyte, pokrojone na pół i wydrążone gruszki. Ugotować na półtwardo i i wystudzić w syropie. Następnie wyjąć gruszki z syropu, napełnić borówkami i ułożyć pionowo na talerzykach. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie.

A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji:

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: