Tarta gruszkowo- orzechowa

Sezon na gruszki i sezon na orzechy... W ten sposób powstała dziś pyszna tarta!




Składniki:

2 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka masła lub margaryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
½ szklanki cukru
1 cytryna
5 gruszek
15 dag posiekanych orzechów
5 dag słonecznika
2 łyżki cukru pudru
Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy
Sól

Wykonanie:

Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki i przykrywamy warstwą masy białkowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte około 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Wspaniała tarta! My też robiłyśmy dziś ciacho z gruszkami i sezamem:) zapraszamy: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń