Pancakes gryczane z borówkowym sosem

Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne polskie, jak i typowo amerykańskie pancakes'y. Dziś jednak proponuję podanie ich w nieco odmiennej formie - z mąką gryczaną na piwie. Wyszły pyszne! 





Składniki:

20 dag mąki gryczanej,
300 ml piwa,
2 jaja,
sól,
olej do smażenia.

Składniki na sos owocowy:

½ kg jagód (świeże lub mrożone)
5 dag cukru
½ litra mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu

Wykonanie placuszków:

Żółtka ubić z piwem i szczyptą soli, następnie wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i na końcu dodać ubitą pianę z białek. Na rozgrzanym oleju smażyć nieduże placuszki z obu stron na złoty kolor.

Wykonanie sosu owocowego:

Owoce zalać około 250 ml mleka, dodać cukier, masło i chwilę podgotować. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w reszcie mleka.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Moja rodzinka uwielbia te pulchne naleśniczki ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń