Uwielbiam ten krem zarówno do przekładania ciast, jak i w formie deserów w pucharkach np. z dodatkiem innych owoców.
Składniki:
30 dag rabarbaru
3 jaja
12 dag cukru
15 gram żelatyny
5 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej
Wykonanie:
Å»elatynÄ™ namoczyć w gorÄ…cej wodzie (okoÅ‚o ½ szklanki) -dokÅ‚adnie rozpuÅ›cić. Rabarbar pokroić na kawaÅ‚ki, zalać odrobinÄ… wody – zagotować, odparować i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do gorÄ…cego przecieru rabarbarowego z rozpuszczonÄ… żelatynÄ…. GorÄ…cym przecierem zaparzyć utarte żółtka i przestudzić. Z biaÅ‚ek ubić pianÄ™, poÅ‚Ä…czyć z przestudzonym przecierem i rozÅ‚ożyć do salaterek, nastÄ™pnie dodać odrobinÄ™ skórek pomaraÅ„czowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz