Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Pyszne i szybkie ciasto drożdżowe z masą rabarbarową! 



Składniki na ciasto:

40 dag mąki pszennej,
4 dag drożdży,
¾ szklanki mleka,
6 łyżek cukru,
1 cukier waniliowy,
2 jaja,
sól,
tłuszcz do formy.

Składniki na masę:

1 kg rabarbaru,
10 dag cukru,
1 czerwony kisiel.

Wykonanie masy:

Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać z kisielem i rozłożyć na cieście.

Wykonanie ciasta:

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki, połową letniego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, mleko, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto wyrobić dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na natłuszczonej blasze i odstawić na kilka minut. Na wierzch wylać masę rabarbarową. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz