Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W Polsce również znane są w niektórych regionach. Są to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru (bliny podlaskie)
Składniki:
3 ½ szklanki mąki gryczanej
1 ½ szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
2 szklanki mleka
3 jaja
5 dag masła
olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 2 ½ szklanki ciepłej wody, dodać mąkę pszenną i 2 ½ szklanki mąki gryczanej. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie dodać resztę mąki gryczanej i odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce. Na godzinę przed smażeniem zalać ciasto wrzącym mlekiem, szybko i dokładnie wymieszać, dodać jaja, masło, sól do smaku i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć blinki na oleju lub sklarowanym maśle i podawać z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną lub z miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz