Langosz, lángos - placek węgierski z serem i kwaśną śmietaną

Langosze są specjalnością charakterystyczną dla kuchni węgierskiej. Można je dostać w prawie każdym barze szybkiej obsługi. Wykonanie ich jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie!


langos


Składniki:

½ kg mąki pszennej
2 dag drożdży
30 dag gotowanych ziemniaków
200 ml mleka
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
20 dag sera żółtego
200 ml gęstej śmietany

Wykonanie:

W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Oj ale mi smaku narobiłaś :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam langos!! <3 strasznie tuczące, ale warte tych kalorii :>

    OdpowiedzUsuń