Zupa waniliowa

Smaczna i zdrowa zupa mleczna, z wanilią i ubitymi białkami. Idealna na pożywne śniadanie.



Składniki:

1 litr mleka
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
3 jaja
20 dag orzechów laskowych lub włoskich

Wykonanie:
Mleko zagotować, rozpuÅ›cić w nim cukier waniliowy. Z biaÅ‚ek ubić sztywnÄ… pianÄ™ z 2 Å‚yżkami cukru pudru. PianÄ™ uÅ‚ożyć na cedzaku i caÅ‚y czas obracajÄ…c, ugotować we wrzÄ…cym mleku, nastÄ™pnie odÅ‚ożyć na talerz. 


Żółtka utrzeć również z 2 łyżkami cukru pudru i mieszając wlać do gotującego się mleka ( nie gotować). Obgotowaną pianę zalać mlekiem z żółtkami i posypać drobno posiekanymi orzechami.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz