Tiramisu truskawkowe dla dzieci

Tradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci.



Składniki:

½ kg truskawek
400 dag jogurtu biszkoptowego
1 paczka biszkoptów
1 KubuÅ› truskawkowy
1 tabliczka czekolady deserowej
cukierki ozdobne lub posypka kolorowa

Wykonanie:


Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: