75 dag świeżych truskawek
25 dag kiwi
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
skórka z cytryny
1 opakowanie żelfixu
1 kg cukru
Wykonanie:
Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie, a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki i pokrojone kiwi do garnka, wrzucić ziarenka pieprzu i całość delikatnie rozgnieść widelcem i zagotować. Wsypać żelfix z dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę cukru, gotować minutę i zdjąć łyżką szumowiny. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć, na 15 minut odwrócić do góry dnem. Po czym odstawić w chłodne miejsce.
Uwielbiam takie domowe konfitury z dodatkami :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
OdpowiedzUsuńnietypowe połączenia truskawek z różnymi dodatkami są szalenie intrygujące :)))