Dlatego też stworzyłam nowy dział SERNIKI, a w nim już kilkanaście sprawdzonych przepisów na serowe ciasta :)
30 dag mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
10 dag cukru pudru,
2 żółtka,
1 jajo,
10 dag margaryny,
1 łyżka smalcu,
tłuszcz do formy,
wiórki do formy.
Wykonanie ciasta na spód placka:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki.
Składniki na serowiec:
1 kg sera,
20 dag chałwy waniliowej,
10 żółtek,
8 białek jaja,
2 łyżki grysiku,
2 łyżki budyniu waniliowego,
1 aromat waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
25 dag masła,
1 ½ szklanki cukru pudru,
tłuszcz do formy,
wiórki do formy.
Wykonanie sernika:
Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą.
Składniki na polewę:
1 szklanka cukru,
½ szklanki śmietany,
1 cukier waniliowy,
½ tabliczki czekolady,
1 łyżka spirytusu.
Wykonanie polewy:
Gotować cukier ze śmietaną i cukrem waniliowym przez osiem minut. Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć ze śmietaną, a gdy masa zacznie gęstnieć polać zimny placek.
/Uwielbiam serniki, a takiego jeszcze nie jadłam. koniecznie muszę nadrobić.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html
Ja też za sernikami przepadam :) Ten wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń