Gruszki w occie do słoików na zimę

Sezon letni obfituje bogactwem różnorodnych smaków. Wśród nich oczywiście wysoką pozycję zajęły gruszki. Proponuję zatem nie marnować czasu i zabrać się za ich marynowane, aby cieszyć się ich smakiem cały rok. Gruszki w occie idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonych mięs. Jako przekąska smakują równie dobrze.




Składniki:

1 kg gruszek
1 szklanka wody
1 szklanka octu
½ kg cukru
4 goździki
1 płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Gruszki umyć , pokroić na połówki i wydrążyć nasiona. Zagotować wodę z octem , cukrem i przyprawami. Do gorącego syropu włożyć gruszki i gotować 10 min. Przełożyć do słoików ,zalać syropem i pasteryzować 15 min.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz