Chińskie naleśniki z mleka kokosowego z owocowym farszem

 
Różnica w chińskich naleśniczkach tkwi przede wszystkim w zastosowanym w nich mleku kokosowym.

Kokos jest prawdziwą studnią bogactw mineralnych dla naszego zdrowia. Mleko kokosowe bowiem bogate jest w aminokwasy i witaminę C. Ponadto jest dobrym źródłem tłuszczu, cukru i białka (również kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza i magnezu).



Składniki:

Ø 1/3 szklanki mąki pszennej
Ø 2 łyżki mąki kukurydzianej
Ø 165 ml mleczka kokosowego
Ø 1 łyżka soli
Ø 1 łyżka cukru
Ø 2 jajka


Wykonanie:

Składniki dokładnie wymieszać, zmiksować. Smażyć na maśle naleśniki.


Składniki na farsz:

Ø 2 duże banany
Ø 2 duże jabłka
Ø 2 łyżki masła
Ø 4 łyżki cukru
Ø Cytryna lub limonka
Ø Wiórki kokosowe

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce i usmażyć z bananami z dodatkiem cukru i sokiem z owocu na maśle. Przekładać naleśniki musem jabłkowo-bananowym, posypywać wiórkami i podawać na gorąco.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Wygląda super! :)

    a po więcej inspiracji kuchniami świata zapraszam na mojego bloga: tureckiezachwyty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń