Wachlarzyki ziemniaczane z boczkiem

Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw goszczących na polskich stołach. U mnie również często się pojawiają. Staram się zatem urozmaicić nieco ich podanie- np. robiąc ziemniaczane wachlarzyki z boczkiem- zapiekane z żółtym serem. Wyglądają ciekawie, a smakują jeszcze lepiej:) 




Składniki:

Ziemniaki
Boczek wiejski wędzony
Przyprawy według uznania
Ser żółty (niekoniecznie)

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry tak, aby z jednej strony były połączone. Boczek wędzony kroimy w plastry i wkładamy w ziemniaczki, delikatnie aby nie rozwarstwić.





Jeżeli boczek jest mało słony, przyprawiamy według uznania (polecam sól czosnkową) i pieczemy w temperaturze 200°C około 30 minut. Pod koniec możemy posypać żółtym serem ale nie koniecznie.

PS: w sezonie grillowym proponuję zawinąć każdy ziemniaczek w folię aluminiową i przypiec na grillu!

Tradycyjna Kuchnia

Related Posts:

1 komentarz:

  1. Też robiłam dzisiaj podobne tyle że z majerankiem i czosnkiem. Z boczkiem też muszą być pyszne. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń