Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw goszczących na polskich stołach. U mnie również często się pojawiają. Staram się zatem urozmaicić nieco ich podanie- np. robiąc ziemniaczane wachlarzyki z boczkiem- zapiekane z żółtym serem. Wyglądają ciekawie, a smakują jeszcze lepiej:)
Składniki:
ZiemniakiBoczek wiejski wędzony
Przyprawy według uznania
Ser żółty (niekoniecznie)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry tak, aby z jednej strony byÅ‚y poÅ‚Ä…czone. Boczek wÄ™dzony kroimy w plastry i wkÅ‚adamy w ziemniaczki, delikatnie aby nie rozwarstwić.Jeżeli boczek jest maÅ‚o sÅ‚ony, przyprawiamy wedÅ‚ug uznania (polecam sól czosnkowÄ…) i pieczemy w temperaturze 200°C okoÅ‚o 30 minut. Pod koniec możemy posypać żółtym serem ale nie koniecznie.
PS: w sezonie grillowym proponuję zawinąć każdy ziemniaczek w folię aluminiową i przypiec na grillu!
Też robiłam dzisiaj podobne tyle że z majerankiem i czosnkiem. Z boczkiem też muszą być pyszne. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń