Szachownica z jeżynami

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto, nie mniej jednak jest również bardzo pracochłonny i nieprosty w wykonaniu. Prezentuję zatem dziś dokładny przepis- z opisem i zdjęciami krok po kroku- dla początkujących. Powodzenia!




Składniki na biszkopt

5 jaj
5 łyżek cukru
2,5 łyżki mąki tortowej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie

Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Piec biszkopt w temp. 160 stopni przez 25 minut


Składniki na placek makowy

15 dag maku
15 dag cukru pudru
4 jaja
1,5 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pól łyżeczki sody
cukier waniliowy


Wykonanie placka makowego

Mak sparzyć i zmielić dwa razy, żółtka utrzeć z cukrem i dodać kaszę mannę , bułkę, mak i resztę składników. Masę piec w temp. 190 przez 30 minut.


Składniki na placek kokosowy

7 białek
25dkg cukru
20 kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie placka kokosowego


białka ubić z cukrem, dodać resztę składników dokładnie wymieszać, i upiec jak biszkopt.


Masa waniliowa

2 masła
4 żółtka
1 jajo
8 łyżek cukru
1 łyżka mąki zwykłej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
½ litry mleka


Wykonanie

Utrzeć żółtka i cukier, dodać mąkę i wlać do gotującego się mlek- wymieszać. Zimny krem utrzeć z masłem.


Pozostałe składniki:

Powidło śliwkowe
½ kg dowolnych owoców
Polewa czekoladowa


Składanie szachownicy


Biszkopt posmarować powidłem śliwkowym,


placek makowy pokroić na 7 pasków. Na biszkopcie ułożyć 4 paski makowe,


wypełnić kremem,


nałożyć dowolne owoce, a pozostałe paski położyć w kratkę.


Resztą kremu obłożyć cały placek. Następnie nałożyć placek kokosowy i zalewać polewą czekoladową.


Gotową szachownicę schłodzić w lodówce.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. nigdy nie robiłam takiego ciasta, może się zdecyduję, dziękuję za instrukcję:)

    OdpowiedzUsuń