Suflet z groszkiem


Jeśli jesteście tak jak ja entuzjastami potraw z zielonego groszku pamiętajcie, że sezon na jego zbiór trwa od czerwca do sierpnia. W tym czasie można z niego przyrządzać wspaniałe potrawy: między innymi pyszny suflet!!

Groszek pochodzi z rodziny bobowatych i jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie!





Składniki:
Ø 1 szklanka zielonego groszku
Ø 2 szklanki ugotowanego ryżu
Ø 5 dag sera żółtego
Ø 4 jaja
Ø 4 dag masła
Ø Tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

Groszek ugotować, żółtka rozetrzeć z masłem na jednolitą masę, dodać starty ser, ryż i groszek-dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i połączyć delikatnie składniki. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec około 30 minut w temperaturze 170°C.

Tradycyjna Kuchnia

Related Posts:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz