Zupa grzybowa po żydowsku

 Wieloskładnikowa, pożywna i pyszna zupka z dodatkiem suszonych, grzybów leśnych. Polecam dla wszystkich miłośników grzybów!




Składniki:

10 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików)
1 duża cebula
1 seler naciowy
1 marchew
½ kg pieczarek
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1 l bulionu warzywnego
4 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Kwaśna śmietana (niekoniecznie)
1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić drobno pokrojoną marchew, cebulę i seler-smażyć 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, borowiki i czosnek-smażyć 25 minut ciągle mieszając. Gdy grzyby zmiękną wlać bulion, wodę po namoczeniu grzybów i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około godziny na wolnym ogniu, dodać pietruszkę i przyprawić do smaku według uznania.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Grzyby grzyby grzyby!!!!!Sezon w lubuskim rozpoczęty!!!!Pycha!!!!!

    OdpowiedzUsuń