Wieloskładnikowa, pożywna i pyszna zupka z dodatkiem suszonych, grzybów leśnych. Polecam dla wszystkich miłośników grzybów!
Składniki:
10 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików)
1 duża cebula
1 seler naciowy
1 marchew
½ kg pieczarek
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1 l bulionu warzywnego
4 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Kwaśna śmietana (niekoniecznie)
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić drobno pokrojoną marchew, cebulę i seler-smażyć 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, borowiki i czosnek-smażyć 25 minut ciągle mieszając. Gdy grzyby zmiękną wlać bulion, wodę po namoczeniu grzybów i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około godziny na wolnym ogniu, dodać pietruszkę i przyprawić do smaku według uznania.
Grzyby grzyby grzyby!!!!!Sezon w lubuskim rozpoczęty!!!!Pycha!!!!!
OdpowiedzUsuń