Plaka grecka

 
Pyszna, sycąca, jednogarnkowa mieszanka ryżu, kaszy i warzyw.



Składniki:

Ø 2 szklanki ryżu lub kaszy
Ø 10 dag kiełbasy lub kotlecików sojowych
Ø 10 dag groszku świeżego lub z puszki
Ø 10 dag pieczarek
Ø 1 duża cebula
Ø 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ø 2 łyżki masła
Ø 2 kostki rosołowe
Ø 5 dag rodzynek lub żurawiny
Ø Sól
Ø Pieprz
Ø Ostra papryka
Ø Natka pietruszki

Wykonanie:

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Pokroić pieczarki i kiełbasę, włożyć do cebuli i smażyć 10 minut. Kostki rosołowe rozpuścić w dwóch szklankach wody, wlać do potrawy, wsypać ryż i gotować około pół godziny. Następnie wsypać groszek, dodać koncentrat i gotować potrawę na wolnym ogniu przez 20 minut. Posypać natką pietruszki.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz