Racuchy z suszoną gruszką

Sezon gruszkowy ciągle trwa, a ja zabrałam się również za suszenie tych owoców, aby cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Do suszenia najlepiej wybrać odmianę Williamsa. Niestety owoce suszone, sprzedawane w sklepie często są dodatkowo konserwowane np. siarką, żeby się nie psuły. Ja  nie używam żadnych dodatkowych środków, ponieważ konserwują się przez pozbawienie ich wody. 

Dziś pierwsze danie z udziałem gruszek suszonych.



Składniki:

1 kubek kwaśnej śmietany 12 % (330 ml)
1 ½ szklanki mąki
1 jako
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
sól do smaku
olej do smażenia
5 suszonych gruszek

Wykonanie:

Gruszki namoczyć przez godzinę, odsączyć, oczyścić z ogonków i pokroić. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem i solą do smaku, wbić jajko, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać składniki. Następnie dodać pokrojone gruszki, odstawić na godzinę, po czym smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia