Racuchy dyniowe na zsiadłym mleku

Racuchy na słono, w jesienny wydaniu z dynią.



Składniki:

30 dag dyni
2 szklanki mąki
1 jajko
¾ szklanki zsiadłego mleka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
sól do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Dynię obrać, zetrzeć na tarce, połączyć z mąką, sodą oczyszczoną, jajkiem, mlekiem i solą do smaku. Po czym staranie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. jak ja lubię takie placuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielka porcja placuszków z dynią właśnie zniknęła z mojego stołu. Poprawiły nam nastrój, bo za oknem szaruga, a na talerzu słonecznie :-)

    OdpowiedzUsuń