Puszyste racuszki na śmietance

Tak delikatnych racuszków dawno nie jadłam :) Puszystość zawdzięczają ubitej bitej śmietanie. Mmmmniam !



Składniki:

20 dag mąki
8 dag cukru
5 jajek
6 łyżek mleka
200 ml śmietanki 36%
masło
szczypta soli
cukier puder

Wykonanie:

Mąkę wymieszać dokładnie z cukrem, żółtkami, mlekiem i solą do smaku. Następnie dodać do masy sztywno ubite białka oraz ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wylewać na rozgrzaną patelnię po 3 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na maśle na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub dowolną konfiturą.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Takie słodkie śniadania są najlepsze :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :)Dzisiaj zrobiłam i dodałam do tego jeszcze pokrojoną w kostkę gruszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie placuszki to ja mogę zajadać coedziennie :)

    OdpowiedzUsuń