Tak delikatnych racuszków dawno nie jadłam :) Puszystość zawdzięczają ubitej bitej śmietanie. Mmmmniam !
Składniki:
20 dag mąki8 dag cukru
5 jajek
6 łyżek mleka
200 ml śmietanki 36%
masło
szczypta soli
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę wymieszać dokładnie z cukrem, żółtkami, mlekiem i solą do smaku. Następnie dodać do masy sztywno ubite białka oraz ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wylewać na rozgrzaną patelnię po 3 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na maśle na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub dowolną konfiturą.
Takie słodkie śniadania są najlepsze :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne :)Dzisiaj zrobiłam i dodałam do tego jeszcze pokrojoną w kostkę gruszkę :)
OdpowiedzUsuńtakie placuszki to ja mogę zajadać coedziennie :)
OdpowiedzUsuń