Warzywne placki ziemniaczane z pastą rybną

Przepis autorski mojego Taty :) Musze przyznać, że placuszki z dodatkiem warzyw, podane z pastą rybną to trafiony pomysł!



Składniki:

1 kg ziemniaków
1 czerwona papryka
1 pęczek rzodkiewki
sól i pieprz do smaku
½ szklanki bułki tartej
4 łyżki mąki
1 jajko
1 puszka makreli w pomidorze
olej do smażenia
½ łyżeczki papryki słodkiej  mielonej

Wykonanie placków:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, natomiast paprykę i rzodkiewkę  rozdrobnić blenderem.  Do startych ziemniaków dodać połowę przygotowanej papryki i rzodkiewki, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Wykonanie nadzienia:

Rybę z puszki rozgnieść dokładnie widelcem, dodać resztę papryki i rzodkiewki, paprykę mieloną i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz ułożyć na upieczonych i lekko przestudzonych placuszkach, posypując z góry posiekaną rzodkiewką.

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne placki, z chęcią spróbowałabym jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie i nietypowo. Podoba mi się. Chętnie bym spróbowała takiego placka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, pożywne i bardzo smakowite placuszki :D

    OdpowiedzUsuń