Przepis autorski mojego Taty :) Musze przyznać, że placuszki z dodatkiem warzyw, podane z pastą rybną to trafiony pomysł!
Składniki:
1 kg ziemniaków1 czerwona papryka
1 pęczek rzodkiewki
sól i pieprz do smaku
½ szklanki bułki tartej
4 łyżki mąki
1 jajko
1 puszka makreli w pomidorze
olej do smażenia
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Wykonanie placków:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, natomiast paprykę i rzodkiewkę rozdrobnić blenderem. Do startych ziemniaków dodać połowę przygotowanej papryki i rzodkiewki, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.Wykonanie nadzienia:
Rybę z puszki rozgnieść dokładnie widelcem, dodać resztę papryki i rzodkiewki, paprykę mieloną i jeszcze raz dokładnie wymieszać.Tak przygotowany farsz ułożyć na upieczonych i lekko przestudzonych placuszkach, posypując z góry posiekaną rzodkiewką.
Bardzo apetyczne placki, z chęcią spróbowałabym jak smakują :)
OdpowiedzUsuńCiekawie i nietypowo. Podoba mi się. Chętnie bym spróbowała takiego placka :)
OdpowiedzUsuńjakie smakowite:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, pożywne i bardzo smakowite placuszki :D
OdpowiedzUsuń