Patisony faszerowane kaszą kuskus i warzywami

O patisonie i jego zaletach pisałam jakiś czas temu w artykule o 12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie. Zatem wiemy już sporo :) Czas na kolejny pyszny przepis !



Składniki:

8 szt. małych patisonów
1 szklanka kaszy kuskus
1 jajko
15 dag startego żółtego sera
1 marchewka
15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Kaszę kuskus zaparzyć według opisu na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, pieczarki, startą marchewkę i przyprawami do smaku. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Patisony dokładnie oczyścić, ściąć czapki, wydrążyć miąższ i oprószyć solą. Gotową kaszę kuskus wymieszać z przygotowanym farszem, jajkiem, serem. Nadziewać przygotowane patisony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: